Coronavirus 16 maart 2020

Lieve mensen,

Het coronavirus brengt ons zomaar in een gekke tijd, vol van onzekerheid en ook angst. Het onderlinge contact tussen mensen is drastisch beperkt en dat doet veel met ons. Velen van ons, jong en oud, zijn ineens thuis. Aan de kinderen is te merken dat ze onder de indruk zijn. Ze ervaren het niet zozeer als drie weken vakantie, ze snappen dat dit een serieus probleem is. En hoeveel alleenstaande ouderen kunnen nu geen bezoek ontvangen?

Ook ik zal de komende drie weken niet in de kerk zijn op dinsdagmorgen. En ook bezoeken zullen even uitgesteld worden. Maar uiteraard ben ik wel bereikbaar! Mocht er wat zijn, dan kunt u/kun jij gerust bellen (wellicht is er wat kinder-kabaal op de achtergrond 😉 ) en ook via de mail of de app ben ik bereikbaar.

In zijn overdenking afgelopen zondag haalde ds Rene de Reuver (scriba generale synode) psalm 25 aan: ‘Mijn ogen zijn op U’. Bewust of onbewust leven we toch vaak vanuit de veronderstelling dat wij grip hebben op het leven, op alles wat op ons pad komt. Met harde hand worden we er nu bij bepaald dat wij dat niet hebben. Het coronavirus verspreid zich, we kunnen de verspreiding vertragen, maar (nog) niet tegengaan. De samenleving raakt ontwricht, het leven valt stil, de economie heeft het zwaar te verduren.

Wat kunnen wij doen? We kunnen in ieder geval de richtlijnen van het RIVM navolgen:

  • Was je handen vaak en langer dan je gewend bent (ik las de tip om twee keer happy birthday te zingen, dan zit je op ongeveer 30 seconden)
  • Vermijd onnodig contact met (groepen) mensen
  • Vermijd onnodig contact met kwetsbare mensen
  • Schud geen handen
  • Hoest en nies in je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Blijf thuis met verkoudheidsklachten

Deze richtlijnen helpen de verspreiding van het virus te vertragen, waardoor ziekenhuizen minder belast worden. Hiermee vergroten we dan weer de kans dat de hartverscheurende situatie als in Italië bij ons uitblijft.

Daarnaast kunnen we nog altijd veel voor elkaar betekenen. In de buurtapp van onze buurt werd al aangeboden om voor ouderen boodschapjes te halen, zodat ze niet onnodig de supermarkt in hoeven. En ook is een telefoontje naar iemand die alleen is zo gedaan. Zo kunnen we het contact met elkaar blijven houden, maar dan op andere manieren.

En, aangespoord door psalm 25, is het van belang dat wij onze ogen gericht houden op God! Hij is de Schepper van hemel en aarde, de bron van alle leven. Hij is Degene die ons rust en vrede kan geven in tijden van nood. Bid voor elkaar, voor de kerk en voor de wereld. En kun je de woorden niet vinden? Zing het dan uit! Of wees gewoon stil voor God, Hij weet wat er omgaat in je hart.

Lieve mensen, zorg goed voor jezelf, zorg goed voor elkaar, blijf rustig en blijf je handen wassen!

Gods zegen voor jullie allen!

Ds. Judith Visser-Sonneveld
Predikante van de Gereformeerde Kerk Nijkerkerveen